Incubate '14: Nordic Invasion!
Halfweg september was Tilburg voor het tiende jaar op rij het mekka van de alternatieve muziek. Met een line-up van maar liefst 290 bands was het muziekaanbod dusdanig uitgebreid dat op de drukste (weekend)dagen altijd wel iets van gading te zien en te horen was. Vooraf aan Incubate beschreven wel al even de Nordic inbreng van het festival die met 20 acts sterk het publiek kwamen verrassen. In het kader van wat we aanbevelen moeten we natuurlijk ook zelf even proeven reisde ik twee dagen af naar Tilburg voor mijn dosis Nordic alternative.Noisy Woensdag: Next Life & Deathcrush.
Op het eerste oog leek de woensdag van Incubate een doodnormale, rustige dag te gaan worden. De aangekondigde Noorse invasie maakte echter korte metten met de rust want zowel Next Life als Deathcrush stonden op de bühne van muziekcafé Little Devil. Als eerste mocht het 15 jaar oude Next Life van leer trekken. De Atari 64-computerbleepjes en drums kwamen weliswaar uit de laptop maar het gitaargeweld speelden ze vol verve live. In 17 minuten vloog en dook gitarist Hai Nguyen Dinh op het podium heen en weer terwijl zanger/gitarist Tormod Christensen stoïcijns de muziek van vocalen voorzag. Ruig, hard, snel, geweldig maar wel wat kort. Na het optreden vertelde Hai Nguyen dat hij een beetje ziekjes was maar dat hun optredens sowieso "fucking intense" zijn. Het spreekwoord kort maar krachtig was niet vaak eerder zo veelzeggend.
Na een door het korte optreden van Next Life wat langere pauze was het tegen de klok van 23:00 tijd voor de andere klapper van de avond: Deathcrush! Vorig jaar stonden ze ook op Nordic Delight Festival maar de tijd heeft niet stil gestaan voor dit trio. Volle zalen in eigen land en de week voorafgaande aan Incubate speelden ze niet alleen op modeshow van Black Rat in Oslo maar waren tevens mede-ontwerpers van de nieuwe collectie. De eerder in het publiek bij Next Life wat onopvallende hipsters ontpopten zich eenmaal herenigd met hun instrumenten tot overtuigende noise-rockers. De ene na de andere les (alle songs zijn genummerd in lessons) werd op een knap gevulde Little Devil losgelaten. In de achterhoede was het dringen maar vooraan bij het podium lieten zelfs enkele fotografen zich meeslepen in het aanstekelijke werk van de band. Gierend, schurend, distorted gitaargeluid, strakke drumsalvo's en het wilde enthousiasme van de band gaven na bijna een uur spelen een andere dimensie aan hun bandnaam: Deathcrushed. Zo gaaf, dat je ze bijna had willen doodknuffelen. Heb je ze gemist? Ze komen 29 november naar Amsterdam!
Om de Noorse beleving helemaal af te maken schonken ze voor de gelegenheid Nøgne-bier in Little Devil. Verschillende brouwsels die allen zeer smaakvol waren en dan ook menigmaal werd (her)besteld.
Mystieke en gitaarweldige zaterdag
Tijdens de Incubate zaterdag was de Nordic invasie op drie manieren en podia te bewonderen. Het tegenstrijdige Tusmørke in Paradox, Unkind, Skitsystem en Okkultokrati in Extase en als tussenhanger daarvan Goat in Midi.
Wie een video van het Noorse Tusmørke op Youtube had gezien was al enigszins voorbereid. Op het podium van Paradox stond iets sprookjesachtig op het programma. Terwijl de als een kabouter uitgedoste toetsenist achter zijn orgels plaatsnam en de als magiër ogende fluitist zijn dwarsfluit in stelling bracht liep de voorman van het gezelschap met een klingelende bel door de zaal om het begin van het optreden in te luiden. Eenmaal op het podium barstte de prog-folk-rock los nadat hij zijn gitaar om had gehangen. Stevige rock met daarbij dwarsfluit en soms gerinkel van belletjes en mannen in pijen en gewaden. Als je niet beter wist had je je in de middeleeuwen gewaand maar dan met elektriciteit. Van begin tot eind een fascinerend schouwspel.
Na het Noorse mysterie van Tusmørke waagde ik mij aan de hardcore crust punk in rockcafé Extase. Niet helemaal mijn ding zo ontdekte ik na het zien van eerst het Finse Unkind en daarna het Zweedse Skitsystem. Hard, scheurende gitaren, zware drumroffels en regelmatig onverstaanbare zang. Tussen de veelal uitgebreid getatoeëerde liefhebbers van het genre viel ik een beetje uit de toon. Gelukkig gingen zij wel helemaal los op het gitaargeweld. De bar achterin de zaal bleek een veiliger haven.
Na een paar nummers crust punk leek het mij verstandiger de rust op te zoeken in Midi. Hier zou tenslotte een van de hoofdacts van avond komen optreden: Goat. Drie kwartier voor het optreden ging de zaal al open. Niet veel later waren de eerste rijen voor het podium al gevuld en daar bleef het niet bij. Goat zou namelijk getrakteerd worden op een volle zaal vol luisteraars die in blijde verwachting waren van wat komen zou. Een enkele verdwaalde muziekliefhebber daargelaten die de maskerade van de band maar poppenkast vond en nog voor de 1e noot gespeeld was alweer vertrokken was. Zaterdagavond vlak voor middernacht begon het Zweedse Goat aan hun optreden dat bijna 1,5uur zou duren. Eerst waren daar de in lange oosterse gewaden geklede mannen die binnen no-time een bezwerende mix van psychedelische,- voodoo,- en worldbeat-rock op het publiek liet in werken. Niet veel later kwamen de nog fraaier uitgedoste dames van het gezelschap al dansend met grote gebedsstokken het podium op. Als de muziek al niet bezwerend genoeg was leken de dames dat nog eens dunnetjes te willen overdoen door al zwaaiend met de stokken de luisteraars te betoveren. Een dansende mensenmassa was hun beloning. Daar waar je thuis de CD nog uit kan zetten zo is een Goat-optreden vrijwel onafwendbaar als je er eenmaal deelgenoot van bent. Na ze eerder ookal aan het werk te hebben gezien tijdens Iceland Airwaves was dit wederom een weergaloos en magisch rendez-vous met de Zweden. Zeker een aanrader om eens live te gaan bewonderen!
Tot slot van de Nordic Incubate night speelde in Extase nog de Noorse band Okkultokrati. Weliswaar minder agressief en melodieuzer dan de eerdere hardcore crust punk zag het er toch nog redelijk vervaarlijk uit toen de zanger diverse malen wild rondzwaaide met de microfoonstandaard. Zijn mede bandleden stonden aan de ene kant met ontblote torso en aan de andere kant met zonnebril op voor de aanwezige menigte in de duisternis flink door te halen. Op de gitaren wel te verstaan. Aan het eind van het optreden proostten ze nog eenmaal met een grote slok wijn alvorens ze terugvlogen naar "Ugly Fucking Oslo".
Zoals te verwachten pasten niet alle optredende bands bij mijn muzieksmaak maar de onbetwiste hoogtepunten voor mij, Deathcrush en Goat, waren een genot om naar te kijken en te luisteren. De volgende editie van Incubate staat inmiddels al weer op kalender: 14 tot 20 september 2015! Ongetwijfeld zal daarbij wederom een interessant deel van de Scandinavische underground scene Tilburg shockeren of imponeren.